A középkortól a 19. század elejéig a búzasörfőzés Bajorországban hercegi monopólium volt, mivel a búzára szükség volt a háborúkban a hadseregek élelmezéséhez. A búzasörökben legalább 50% a búzamaláta aránya. Kenyeresebb ízeik, lágyabb, kevésbé kesernyés a komlózásuk. A hagyományos bajor búzasörnek több változata van. Az egyszerű szűrt vagy szűretlen, amit frissítő, citrusos üdesége miatt főleg nyáron fogyasztanak, és a gazdagabban malátázott, őszi-téli búzabak sörök, melyek sötétebbek, édeskésebbek. A főzde szűretlen búzasöre élesztőtől opálos, szép virágméz színe és tojásfehér árnyalatú, dús habja rögtön elvarázsol. Illatában a bajor búzasörökre jellemző szegfűszeg, banán és érett ananász dominál. Ízében nem olyan könnyed citrusos, mint egy nyári búza, hanem a frissesség és a banán-szegfűszeg-ananász trió mellett teltebb, édeskésebb világot is felvonultat. Igazi zamatos búza, melyet ősztől késő tavaszig élvezhetünk igazán.